'KINDEREN HELPEN BIJ VERLIES, ROUW EN VERDRIET' DOOR MANU KEIRSE

Wat elke begeleider zou moeten weten


Aanmelden Workshop 'Kinderen Helpen bij Verlies, Rouw en Verdriet'
op 11 en 12 februari 2016
 
Voornaam *
Tussenvoegsels
Achternaam *
Postcode *
Straat en huisnr *
Woonplaats *
Telefoon *
E-mail *
Organisatie
Functie
Indien aangesloten, naam van Beroepsvereniging
Hoe gehoord over dit seminar?
Ik ga akkoord met de Algemene Voorwaarden *
Opmerkingen
 

De kosten voor deze workshop bedragen 340 euro. 
Dit is inclusief koffie/thee en een uitgebreide lunch.

Je gegevens worden vertrouwelijk behandeld.
 

Verlies hoort bij het leven. Dat betekent echter niet dat het zomaar een voorbijgaande ervaring is. Een rouwproces kan het leven voor geruime tijd ontwrichten. Als verdriet toeslaat in een gezin of omgeving worden steeds ook de kinderen geraakt. Vaak vinden de gesprekken een meter boven het hoofd van de kinderen plaats en worden kinderen te weinig gezien in hun verdriet. Rouwen kinderen evenzeer als volwassenen? Kan je kinderen verdriet besparen? Wat hebben kinderen nodig om niet in hun verdere leven te zijn getekend door trauma’s en verlies in de kinderjaren? Er worden in deze workshop sleutels aangereikt om deuren te openen naar de toekomst. Maar als de volwassenen niet weten hoe om te gaan met verdriet zijn de kinderen het kind van de rekening. 

In de gezondheidszorg wordt men er ongeveer dagelijks mee geconfronteerd. Verlies is immers een zeer breed concept. Rouwen doet in de eerste plaats denken aan het verdriet na het sterven van een dierbaar iemand.  Het feit dat dit zich niet zo frequent voordoet in het leven van mensen betekent nog niet dat het geen courante ervaring is. In België en Nederland verliezen elk uur 10 mensen hun partner, 125 mensen een van hun ouders, 180 mensen een goede vriend of vriendin. Men beleeft echter gelijkaardige gevoelens na andere belangrijke verlieservaringen. Vijfentwintig procent van de zwangerschappen eindigen in een miskraam. Een kind dat niet kan volgen op school en een jaar over moet doen. Een fatale ziekte in het gezin. Het verlies van een belangrijk levensperspectief, zoals een verwachting die niet wordt vervuld, een promotie die niet doorgaat. Het verbreken van een verkering, of het geleidelijk vervreemden van elkaar in een partnerrelatie met uiteindelijk een echtscheiding. Hierbij gaan niet alleen twee partners uit elkaar maar ook kinderen verliezen hun vertrouwde thuis, en soms ook de vertrouwde buurt en vriendengroep. Alles wat het karakter krijgt van verlies van een dierbaar iemand of iets kan een rouwproces meebrengen.

Wat
Een tweedaagse workshop waarin je inzicht krijgt in hoe je kinderen en volwassenen in situaties van rouw en verlies adequaat kunt helpen en hoe je hun omgeving kunt coachen. Er wordt ingegaan op variaties van rouw en op de veelheid van modellen die bestaan om hierin helderheid te krijgen. De workshop biedt echter vooral zeer bruikbare handvatten aan voor de praktijk. Er worden antwoorden gegeven op vragen als: wat zijn normale en abnormale rouwreacties, hoelang duurt een rouwproces, wat zijn effectieve en ineffectieve interventies, wat zijn tekenen dat een rouwproces gunstig evolueert, hoe kun je inzicht krijgen in de emoties van volwassen kinderen bij het ziek worden en sterven van hun ouders, bestaan er vormen van niet-eindigend verdriet en wat zijn adequate benaderingen hiervoor, …?
De theoretische inzichten worden geïllustreerd met sprekende praktijkervaringen die je nimmer meer vergeet en die je inspireren in veel domeinen van het werken met mensen.

Door wie
De workshop wordt gegeven door Manu Keirse, emeritus hoogleraar verliesverwerking aan de Faculteit geneeskunde van de KU Leuven (België). Hij schreef diverse bestsellers over dit onderwerp die op meer dan 260.000 exemplaren werden gedrukt, en in meerdere talen werden vertaald. Hij is een veel gevraagd spreker en opleider voor allerlei beroepsgroepen.

Voor wie
De workshop is bedoeld voor iedereen die met kinderen en jongeren werkt en meer wil weten over hoe je hen in geval van uiteenlopende verlieservaringen adequaat helpt en hoe je de omgeving van deze kinderen/jongeren coacht.


Locatie
Zalencentrum de Brug
Dunantlaan 1
2811 CA Reeuwijk
0182-392882

Data en praktische informatie
Deze tweedaagse workshop wordt gehouden op: donderdag en vrijdag 11 en 12 februari 2016. Vanaf 9.30 uur bent u welkom. We starten om 10.00 uur en sluiten om 17.00 uur af. De workshop is inclusief koffie/thee en een uitgebreide lunch. Deze workshop wordt door de ABvC geaccrediteerd met 12 PE-punten en door de SBK met 56 StudieUren. 

Inschrijven en aanvullende informatie
Deze workshop wordt georganiseerd door de Kindercoaches en de kosten bedragen 340 euro. U kunt zich aanmelden via het aanmeldformulier onder het kopje ‘Nieuws’ op de website: www.dekindercoaches.nlVoor meer informatie kunt u contact opnemen met Toekie van Apeldoorn via e-mail adres info@dekindercoaches.nl of telefoonnummer 06-26378516.

Annulering
Tot 4 weken voor het begin van de workshop kunt u uw aanmelding ongedaan maken. Wij berekenen dan 25 euro administratiekosten. Bij annulering 2 tot 4 weken voor aanvang brengen wij de helft van het totaalbedrag van de workshop in rekening. Bij annulering binnen 2 weken voor aanvang bent u 100% van het totaalbedrag verschuldigd. Het is mogelijk om, in overleg, de inschrijving over te dragen. Annulering kan uitsluitend schriftelijk plaatsvinden. Zie ook de Algemene Voorwaarden. 

© De kindercoaches. De algemene voorwaarden, privacy verklaring en informatie over klachtenafhandeling kunt u hier downloaden.